Over musicone2five

Het is al heel wat jaren geleden dat ik muziekwetenschap begon te studeren in Gothenburg. Ik had een aantal jaren in Zweden gewoond, de taal geleerd en dingen over de Zweedse cultuur, maar het was moeilijk om een passende baan te vinden. Dus dacht ik, waarom niet iets gaan studeren dat ik altijd al leuk vond, daar gelijkgezinde mensen ontmoeten enzovoort. En het was muziek wat me interesseerde. Als pianist ben ik nooit verder gekomen dan een amateur niveau, maar muziek is altijd een grote troost geweest in moeilijke tijden. Dus toen ik de gelegenheid kreeg om over muziek te gaan studeren, nam ik mijn kans waar. Het hoofddoel was te begrijpen waarom muziek eigenlijk zo troostrijk is en in het algemeen hoe muziek onze gevoelens, onze emotie beïnvloedt.

Ik was een oude student, een ‘akademisk tant’ zoals ze het noemen in Zweden, dat is een oudere dame die maar blijft studeren. Omdat ik me niet erg op mijn gemak voelde tussen al die jonge studenten hield ik me een beetje op de achtergrond en zoog alle informatie in me op. Het was heel leuk en verrijkend. Na m´n bachelors wilde ik verder gaan en meer wetenschappelijk onderzoek doen, maar er waren niet genoeg studenten en muziekwetenschap werd geïntegreerd in de grotere sectie cultuurwetenschap. Wat een teleurstelling was dat en wat te doen? Zonde om al die informatie die in mijn hoofd lag opgestapeld gewoon weg te gooien. Al die interessante dingen zoals waarom we kippenvel krijgen van bepaalde muziek. En waarom muziek ontspant of juist het tegenovergestelde, activeert. En hoe het mogelijk is dat muziek herinneringen opwekt. J.S. Bach wist al eeuwen geleden van het verband tussen muziek en emotie en maakte er gebruik van in zijn composities. Maar ik was geen componist, niet eens een goede pianist dus wat te doen?

Toen besloot ik om een website te beginnen en die te vullen met verschillende dingen over de invloed van muziek, die een wetenschappelijke basis hebben en die ik interessant vond. Ik deed er nog een muziekspel bij dat ik ooit eens gemaakt had voor de kleuters op de school van mijn dochter, met een korte uitleg aan mijn doelgroep, de ouders en onderwijzers van jonge kinderen. Het doel van de website was om deze muzikale informatie beschikbaar te maken voor mensen die niet noodzakelijkerwijs aan een universiteit gestudeerd hebben. Dus daar was hij dan: musicone2five. Daarna heb ik een voorleesboekje geschreven. Het is een muziekverhaal met veel suggesties voor heel eenvoudige muzikale spelletjes die een ouder of onderwijzer kan doen met de kinderen. Het doel is om op een speelse manier te leren over gevoelens. Daar kun je ook over lezen op de website: muziekverhalen. Het boekje is te verkrijgen in het Zweeds en in het Nederlands. Het werken aan de website heeft de laatste jaren op een zacht pitje gestaan, maar nu is dit blog erbij gekomen. En hoe het verder gaat? Dat weet ik nog niet, maar zolang ik er plezier in heb ga ik door met het ontwikkelen van de site. Post gerust een commentaar als je dit leest. Nog een prettige dag toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *