Om musicone2five

Det är redan många år sedan att jag började läsa musikvetenskap i Göteborg. Jag hade bott ett antal år i Sverige, lärt mig språket och några saker om svenska kulturen, men det var svårt att hitta ett lämpligt jobb. Alltså tänkte jag, varför inte börja läsa något jag alltid gillat, träffa likasinnade människor där osv. Och det var musik som intresserade mig. Som pianist kom jag aldrig längre än till amatörnivå, men musik har alltid varit en stor tröst i svåra tider. Alltså då jag hade tillfället att kunna läsa om musik, tog jag vara på det. Huvudmål var att förstå varför musik egentligen är så tröstrik och i allmänhet hur musik påverkar våra känslor, vår emotion.

Jag var en gammal student, en ’akademisk tant’ som man säger. För att jag inte kände mig jättebekväm bland alla unga studenter höll jag mig i bakgrunden och sög upp all information. Det var mycket roligt och berikande. Efter fil. kand. ville jag gärna fortsätta och forska mer, men det var inte tillräckligt med studenter och musikvetenskap blev integrerad i kulturvetenskap. Vilken besvikelse och vad skulle jag göra? Synd att bara släppa all information som samlats i mitt huvud. Alla de intressanta sakerna, till exempel varför vi får gåshud av viss musik. Och varför viss musik är lugnande eller tvärtom, peppande. Och hur det är möjligt att musik väcker minnen. J.S. Bach visste redan för århundraden sen om sambandet mellan musik och känslor och använde det i sina kompositioner. Men jag var ingen kompositör, inte ens en bra pianist. Alltså vad göra?

Då bestämde jag mig för att göra en webbsida och fylla den med olika saker om musikens inflytande, baserade på vetenskaplig grund och som jag tyckte var intressanta. Jag la till en musiklek som jag gjort till förskolebarnen på min dotters skola för länge sen, med en kort förklaring för min målgrupp: småbarnsföräldrar och lärare. Målet med webbsidan var att göra denna information tillgänglig för människor som inte nödvändigtvis har läst vid universitetet. Där var den alltså: musicone2five. Efter det har jag skrivit en högläsningsbok. Det är en musiksaga med många förslag till mycket enkla musikaliska lekar som en förälder eller en lärare kan göra med barn. Syftet är att lära sig om känslor på ett lekfullt sätt. Du kan läsa om det också på webbsidan: musiksagor. Boken finns på svenska och på nederländska. Arbetet med webbsidan har gått på sparlåga de sista åren, men nu har denna blogg kommit till. Och hur går det vidare nu? Det vet jag inte än, men så länge som jag trivs med det fortsätter jag att utveckla sajten. Posta gärna en kommentar om du läser det här. Ha en fortsatt trevlig dag! 

artiklar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *