Amélie i skogen

Amélie i skogen

En solig höstdag tar Amélie en promenad i skogen med sin pappa, mamma och babysyster i barnvagnen. Längs skogsstigen ser hon en stor svamp. Den har en vit fot och en röd hatt med vita prickar. ”Rör den inte”, säger mamma, ”det är en flugsvamp. Den är väldigt vacker, men också giftig. Du får hemskt ont i magen av den, aj aj!” Mamma håller handen på magen och gör en lustig min. Amélie skrattar.

Amélie har nyss lärt sig en sång om en tomte och en svamp, röd med vita prickar[1]. Finns det en tomte här också? Hon böjer sig ner för att undersöka. Hon ser att det finns en liten dörr i svampens fot. Och dörren öppnar sig! En tomte kommer ut. ”Hej Amélie, kommer du in och dricker en kopp te med mig?” frågar han.

Amélie vet precis hur hon ska göra. Hon gör sig mycket liten så att hon passar in genom dörren utan att behöva röra vid någonting. Därinne ser hon ett litet bord och två små stolar. På bordet står en liten teservis, samma som hon har hemma. Tomten häller upp en kopp jordgubbste åt båda. De har jättemysigt och Amélie vill gärna stanna lite till, men därute ropar mamma: ”Amélie, nu fortsätter vi. Längre bort finns ett ihåligt träd. Vad kan finnas i det? Kommer du?”

Amélie dricker upp sitt te och kliver ut genom dörren utan att röra vid svampen. Tomten frågar: ”Kommer du tillbaka någon gång?” ”Självklart, mycket ofta”, svarar Amélie, ”men först ska jag till ett ihåligt träd med pappa och mamma. Vi ses!”

Pappa har redan gått före med barnvagnen. Mamma och Amélie kommer efter och tillsammans fortsätter de promenaden längs skogsstigen.


[1] En holländsk barnvisa. Melodin är samma som i svenskans ’Imse vimse spindel’

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *